måndag , 20 maj 2024
Swedish News

Sverige förödmjukat av Azerbajdzjan i EM-kvalet

0–3 i EM-kvalet borta till 120-rankade Azerbajdzjan. Sverige åkte på en av sina värsta förluster någonsin efter en mardrömsstart i Baku.

– Ingen blir godkänd i dag, säger förbundskapten Janne Andersson i Viaplay.

Janne Anderssons sista bortamatch som förbundskapten. Då gjorde Azerbajdzjan första målet efter bara två minuter. Renat

Dadashov tog enkelt bollen från den svenske lagkaptenen och spelade fram till Emin Mahmudov som gjorde 1-0. ”Ett stort misstag”

– Det är ett jättefel av Lindelöf och Robin (Olsen) vrider sig på ett konstigt sätt.

Det skulle bli värre för Sverige, och det snabbt. Aleksej Isayev sprang igenom på djupet och spelade fram Renat Dadashov som gjorde 2-0 i den sjätte minuten. Målet var VAR-granskat ett tag men Isajev bedömdes ha legat på högerkanten och målet stod sig.

Spelarna borde skämmas”
– Att se vårt landslag så oinspirerat och omotiverat är långt ifrån acceptabelt. När de sitter där borde spelarna skämmas över sin insats, säger experten Bojan Djordjic.

Tio minuter in i andra halvlek fick Sverige en biljett in i matchen när Behlul Mustafazade blev utvisad efter att ha hackat ner Viktor Gyökeres. Först pekade domaren på straffpunkten, men det ändrades till en frispark som Emil Forsberg sköt över ribban.

Historiskt dåligt Men trots en man mer var det Azerbajdzjan som gjorde mål i matchens slutskede när Mahmudov sköt in slutresultatet 3-0 från i princip halva planen.

– Det måste vara en av de sämsta landskamperna.

Vi lägger inte tillräckligt med press och vi är alldeles för enkla i vårt spel. Det var alldeles för dåligt, säger Emil Forsberg. Förlusten är en historisk lågpunkt för Sverige.

Azerbajdzjan är rankad 120 på Fifas världsranking och Sverige har aldrig förlorat mot ett så lågt rankat motstånd sedan världsrankingen infördes för 30 år sedan.

Förbundskapten Janne Andersson var ”jättebesviken” efteråt. – Ingen blir godkänd i dag. Det här är inte tillräckligt bra, säger han.